неділя, 9 липня 2023 р.

 

Народознавчі «Мистецькі вихідні» у Знам’янській бібліотеці.


На літніх вихідних, в рамках проекту «Мистецькі вихідні» завідуюча  міською  бібліотекою-філією №1 Світлана Алефірова  запросила юних читачів у етно-подорож «Обряди та ритуали на Івана Купала», щоб познайомити з купальськими обрядами, звичаями, традиціями та прикметами. Етнографічна мандрівка бібліотеки розпочалася з представлення книг по даній  темі. Тому книги, представлені на виставці «Українські традиції та обряди на Івана Купала», мали великий попит у дітей молодшого та середнього шкільного  віку. Деякі з них відкрили для себе  це веселе дійство вперше. А ще підкріпили свої знання, переглянувши народознавчий відеоролик про це свято та його традиції, звичаї, прикмети, повір’я.

 Відвідувачі заходу із захопленням слухали неймовірні історії та легенди, пов’язані зі святом, а також доповнювали розповідь власними знаннями. Запашні квіти та зелень заполонили вітальну залу бібліотеки. Одним з атрибутів свята Івана Купала є віночок, сплетений з різноманітних трав та квітів. Тому бібліотекар провела для дітей майстер-клас «Чарівність Купальського вінка». Вона розкрила секрети плетіння вінків, адже купальський вінок – це не просто окраса, а й оберіг, «знахар душі». В ньому є така містична сила, що  допомагає людині при головних болях, а молодим дівчатам приносить красу молодості та довголіття. Дівчатка спробували плести з різнотрав’я віночки, а хлопчики намагалися допомогти вирізати паперові квіти для віночка з кольорового паперу.

Бібліотечна етно-подорож спонукала дітей за допомогою книг, помандрувати шляхами українського фольклору, наших традицій і звичаїв. Адже звичаї об’єднують людей в один народ, як і рідна мова.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар