неділя, 30 червня 2024 р.

 

Бібліотека дітям про право.


Міська бібліотека-філія№1  проводе  заходи по популяризації правової освіти, літератури з питань права, законодавства України, формуванню юридично – правових знань читачів. Тому в рамках проекту «Мистецькі вихідні» бібліотекарі  запропонували для дітей  із літнього табору «Сонечко», які  навчаються в ліцеї ім. Т.Шевченка (вихователі: Каракаш'ян Н.М., Нікітін О.О., Щербина О.Г., Захарчук Л.С.) годину корисних порад «Азбука права». Діти дізналися,  що являє собою Конвенція   ООН про права дитини та який закон захищає права дитини.

Завідуюча бібліотекою розповіла про Пилипа Орлика  - одного з упорядників
 «Договорів і постанов» — конституційного акту, який є першою українською Конституцією. Учні переглянули відеоролик на тему: «Конституція України для дітей. Просто і зрозуміло про Конституцію». Школярі називали головні державні символи і заспівали Гімн України. Бібліотекарі  роз'яснили учням їх базові права та  акцентували увагу на правилах особистої безпеки в соціумі та правилах безконфліктного спілкування на прикладах  гри-розминки «Про правила» та  мозкового штурму «Комендантська година». Хлопчики та дівчатка із пелюстків ромашки, на кожній з яких записано  права дітей за Декларацією, зробили велику гарну квітку та сфотографувались напам'ять. Тож літні канікули в бібліотеці – це завжди пізнавально і цікаво!

 

Лавандова лялька


У бібліотеці-філії №2 в рамках проекту «Мистецькі вихідні» пройшов майстер клас "Лавандова лялька мотанка". Зелений тиждень добігає свого краю, наша бібліотека має залишити в своїй історії захід в його честь.

Ми вирішили скористатись дарами природи (розкішною лавандою) і зробити цікавий виріб. Лавандова лялька - це цілюща, живодайна, корисна річ. Адже всім відома користь від цієї рослини. На майстер клас зібрались активні відвідувачі бібліотеки, які вчились сортувати гілочки лаванди, далі змотувати їх, а потім прикрашати. Квіти лаванди слугували спідницею ляльки, а гілочки перетворювались на тулуб, голову, ручки.

Не передати, який аромат був навколо під час цього заходу. Тож всі отримали не тільки естетичний, а й ароматичну насолоду. В результаті, кожен зробив свою дизайнерську лавандову ляльку. Творити разом з матінкою Природою - це цікаво і надважливо.

 

Зелені свята прийшли до нас в гості!

 


Щосуботи упродовж літніх шкільних канікул  в Бібліотека-філія 3 проходять "Мистецькі вихідні". «Мистецькі вихідні» напередодні Трійці та Івана Купала прйшли в тематиці Зелених свят.

Трійця, П'ятидесятниця - це все назви одного з найголовніших християнських свят. П'ятидесятницею свято зветься тому, що відзначають його на п'ятидесятий день після Воскресіння Христова. А ще українці називають його Зеленою неділею, а весь тиждень святкування - Зеленими святами.


З давніх-давен на Зелені свята існує багато народних традицій. Саме про це і розповідали бібліотекарі нашим юним відвідувачам під час години народознавсва. "Зелені свята прийшли до нас в гості!", а в цьому році, на ці дні припадає ще одне християнське свято - Івана Купала. З цими святами пов'язано багато легенд про мавок і русалок, лісовиків, водяників та інших міфологічних істот.


Розповідь про них, та пов'язаних з ними міфічних історій супроводжувалась переглядом сучасних мультимедій, створених за допомогою відео-арту та використанням інноваційних технологій. Дітки також мали змогу ознайомитись з травами, які збирають на Зелені свята, відчути їх аромат, дізнатись про їх лікарські властивості, зібрати їх в букетики та сплести вінок!

Година народознавства пройшла в неймовірній атмосфері колориту народних традицій, занурення в міфологічний світ наших пращурів, неперевершеного аромату цілющих трав та гарного настрою!

 

субота, 22 червня 2024 р.

 

Лікарські рослини і наше здоров'я.


Українці на Трійцю мають давню традицію прикрашати зеленню та сезонними квітами свій одяг та житло. Також до свята збирають дикі цілющі трави - піжму, мати-й-мачуху, чебрець, мелісу. З рослин українці заварюють лікувальний чай, а залишки зелені засушують на зиму. Тож,  міська бібліотека-філія №1 в рамках проекту «Мистецькі вихідні» провела для  юних читайликів  народознавчу подорож «Лікарські трави зеленого тижня».

Діти з великим задоволенням  називали  лікарські рослини, які знають та розповідали  про їх властивості. Бібліотекарі провели  бліц-вікторину «Помічники в лікуванні захворювань», де були такі завдання: «Обери рослину, що зупинить кровотечу», відвар яких рослин допомагає лікувати шлунок?», «Які рослини є «захисниками» шкіри?», «Які рослини допоможуть при застуді?» та інш. Завідуюча запропонувала усім дівчаткам і хлопчикам  виготовити власноруч гербарій із рослин  на згадку про захід. Діти старалися, тому їх вироби  вийшли акуратні і гарні!

 

День пам’яті та скорботи


22 червня - день, який нагадує нам про страшні події, що відбувалися на українській землі під час Другої світової війни, а сама дата стала символом глибокої скорботи та вічної пам'яті про жертв війни, які залишили невиліковні рани у серцях усіх українців.


До цієї скорботної дати, бібліотека-філія #2, біля монументу Загиблому солдату, з пересувної Book-локації "Книги без укриття", анонсувала і ознайомлювала з літературою воєнної тематики пересічних жителів селища Знам'янка Друга. За допомогою книг, привертали увагу мешканців до подій тієї і сьогоднішньої загарбницької війни. Слухали розповіді дітей учасників Другої світової. Розповідали дітям про захисників рідної землі. І кожен раз бібліотекарі закликали вшановувати пам'ять всіх, хто не пережив ці страшні часи, своїми спогадами і мовчанням.

неділя, 16 червня 2024 р.

 

З любов’ю для тата


День батька
 - це особливий день, присвячений відзначенню важливої ролі батька в родині та житті дітей. ЦЕ тепле сімейне свято припадає на третю неділю червня. 

Воно надає можливість дітям і дорослим виразити свою вдячність і повагу до своїх батьків. А також це ідеальний  час, коли можна сказати своїм батькам, наскільки вони важливі, і подякувати за все, що вони роблять. 


Наймолодші відвідувачі центральної бібліотеки дуже люблять своїх батьків і щоб висловити палку і щиру любов їм,  завітали на креатив-майстерку «З любов’ю для тата». Вони виготовили вітальні листівки з кольорового паперу, наповнили їх теплими словами любові до татусів і розмалювали яскравими візерунками.

субота, 15 червня 2024 р.

 

День батька в Україні.


В Україні щороку у третю неділю червня святкують День батька. У 2024 році це свято відзначають 16 червня.

День батька в Україні лишається особливим святом, адже через війну багато дітей розлучені зі своїми татусями. Та хоч як далеко ми перебуваємо одне від одного — у сусідній кімнаті чи на іншому краю світу — це не має стати на заваді, щоб виявити батькові свою любов. 


Тому бібліотекарі міської бібліотеки-філії№1  запропонували  для своїх  юних читачів провести мистецьку виставку дитячих малюнків «Мій найкращий друг – татусь». Діти з великим задоволенням малювали своїх татусів на природі, біля річки ловлячи рибу, а хтось намалював свого татка сильним, спортивним, а у когось батько військовий та захищає нас від ворога. Всі виразили свою любов до тат словами, що «Мій тато – найкращий друг!» та всі пишаються своїми татусями.

 

Книжковий круїз


Бібліотека-філія №2 запрошувала мешканців селища Знамянка Друга до імпровізованого корабля, де кожен міг відчути себе капітаном, чи юнгою. На палубі розмістились книги про пригоди, мандрівки, про загадки і таємниці нашої планети. Книги Жуля Верна, Даніеля Дефо, Дж.Свіфта, Галини Манів , захоплюють своїми мандрами в різні куточки світу.

Саме вони найбільше спонукають до знайомства із невідкритими краями. Вивчали книжки інших авторів, але в голос читали відому класику. Атмосфера круїзу додала волі фантазії і неабияк забавила.

Круїз сподобався і дорослим, і дітям, що вкотре доводить - жага до пригод, присутня в кожному з нас.

субота, 8 червня 2024 р.

 

Природа – наш другий дім.


В рамках проекту «Мистецькі вихідні» міська бібліотека-філія№1 підготувала  для дітей ліцею «Гармонія» та дітей ВПО літературну подорож на тему: «Природа в міфах і легендах».

Всі ми знаємо, що природа – це середовище, в якому співіснують всі живі організми на планеті .


Саме тому з давніх-давен, природа, залишається основним образом у міфології та легендах народу. Для наших предків природа була рідною домівкою. Тому людина й наділяла рослини, серед яких жила, людськими рисами. Уявлення про рослин-тотемів у давніх слов’ян сформувало багату й різноманітну фольклорну спадщину.

Найкраще рослинний світ представлений у народних легендах та міфах. Тому бібліотекар Олена Холодова  розповіла усім присутнім діткам легенди:  «Звідки взялася кропива» та «Звідки взялися петрові батоги, або ж цикорій», ознайомила школярів з видами квітів, які занесені до Червоної Книги України. А ще  провела для дітей вікторину «Квіти в Україні» . всі  дуже були активними у відгадуванні загадок про квіти та рослини на свіжому повітрі серед рослин. Охочі дівчатка і хлопчики підготували розповіді про рослини-обереги та грали в рухливі ігри з м’ячем «Назви улюблену квітку», «Їстівне  - не їстівне» і  зробили висновок, що природу треба оберігати, любити свою землю та рідне джерело народної мудрості. 

вівторок, 4 червня 2024 р.

 

Світ щасливого дитинства


Інтерактивний майданчик "Світ щасливого дитинства" до Дня захисту дітей розгорнула Бібліотека-філія на локації біля міського Палацу культури. Тут на дітей чекали ігри, пазли, яскравий конструктор, різнобарвні олівці, кольорова крейда, мильні бульбашки, а ще цікавий майстер-клас! Разом з працівниками нашої бібліотеки дітки із захопленням виготовляли яскравих метеликів та симпатичних бджілок, використовуючи при цьому елементарні форми деталей - кружальця та сердечка. Для більш дорослих - книжкові закладки в техніці скрапбукінгу, доповнені зі зворотної сторони QR-кодом нашої бібліотеки, щоб бути в курсі наших книжкових анонсів на літо!

         Неодмінним атрибутом на нашому майданчику була книжкова виставка, де діти могли ознайомитись з книгами відомих українських та зарубіжних письменників та, завітавши до нашої бібліотеки, взяти їх для домашнього читання під час літніх шкільних канікул.


Яскравим елементом інтерактивного майданчику, який привернув увагу багатьох відвідувачів став постер «Світ очима дітей», де діти самі, чи за допомогою дорослих залишали свої автографи про участь у дитячих творчих колективах, привітання та побажання, і найголовніше – написи із вірою у Перемогу та підтримкою ЗСУ.

         Ну і фотосесія на згадку біля повітряної кульбабки!

        


Працівники бібліотеки-філії 3 завжди раді вітати всіх діток в нашій бібліотеці, сприяти їх читацьким інтересам, розвивати їх творчі здібності та збагачувати духовний світ і зробити їх трішечки щасливішими! Діти – це наше майбутнє. Зі щасливих дітей виростають щасливі дорослі, які здатні зробити цей світ кращим. Нехай у кожної дитини, не дивлячись на наше складне сьогодення, буде безтурботне дитинство, сповнене радістю і любов'ю.

 

 

неділя, 2 червня 2024 р.

 

Перехрестя веселих розваг





У День захисту дітей бібліотека-філія№2 долучилася до святкування літературною розвагою "Перехрестя веселих розваг".

Діти і їх близькі охоче перевтілюватися у Королев книжок, Королів і принцес. Грали у вікторини "Хто є хто?" ( називали категорії героїв літературних творів), впізнавали з якої казки рядки, потім була гра "Найуважніший читач", де звертали увагу на незначні факти чи події в творах.

Але діти вправно впорались із завданнями. За активну участь учасники отримували цукерочки. Гарно і весело було. На згадку залишились цікаві світлини.