середа, 24 лютого 2021 р.

 

Видатна українська донька.


150 років тому, 25 лютого, на Волині, у Новоград Волинську, у сім’ї Косачів   народилась донька. Синьоока білява дівчинка із душею гордою і ніжною, серцем лагідним і чистим. Характером сильним, волею незламною. Мама назвала її Лесею.  Леся рано почала складати вірші. Батьки їй в цьому допомагали. Уперше  ім’я Лесі Українки  з’явилось у журналі «Зоря», коли їй було 12 років, де був напечатаний вірш «Конвалія». Тим часом  слава поетеси ширилась по Україні. Іван Франко ставить її творчість разом з Кобзаревою. А тяжка підступна хвороба не відступає.

Незважаючи на тяжкий стан , письменниця працює в якомусь напружені, ніби поспішаючи. Сказати хотілось багато, а часу залишалось мало:

1911 рік, літо – драма – феєрія на тридії “Лісова пісня”.

1911 рік, осінь – драматична поема “Адвокат Мартіан”.

1912 рік, - весна – драма на п’ять картин “Камінний господар”

1913 рік, весна – драматична поема на дві дії “Оргія.”

Її твори перекладені багатьма мовами світу, її творчість увійшла у безсмертя.

Міська бібліотека-філія №1  підготувала  до 150-річчя від дня народження Лесі Українки, видатної української поетеси, громадської діячки  - книжково-ілюстративну виставку «Геніальна дочка українського народу». Спадщина Лесі Українки - це багатюще джерело краси і творчого духу народу, з якого черпати усім живущим і прийдешнім поколінням чисту воду, брати наснагу для життя і праці.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар