неділя, 28 липня 2024 р.

 

З книжкової сторінки – на екран.


Книги та фільми, мультфільми  є найбільш популярними розвагами для проводження дозвілля дітей. У них є багато спільного, так як під час читання книги і при перегляді фільму ми пізнаємо щось нове, цікаве, захоплююче.

Міська бібліотека-філія№1 під час літніх канікул , в рамках проекту «Мистецькі вихідні» запросила на кіносеанс «Від книги до екрану» молодших читачів. Вони із задоволенням переглянули  мультфільм «Лис Микита» за книгою І. Франка «Лис Микита».

Діти з цікавістю гортали сторінки  екранізованої книги. Хлопчики і дівчатка характеризували головного персонажа,  давали власну оцінку вчинкам і поведінці дійових осіб; удосконалювали вміння  виразного  читання. Також бібліотекар  Холодова Олена провела  з дітьми евристичну бесіду з елементами гри («Щасливий білет»), де були запитання по даному твору. Всі зробили правильний висновок : Саме таких ,як Лис Микита  - хитрих, підступних, лицемірних людей треба берегтись і самому намагатися таким не бути. Такі твори виховувують прагнення до чесності та порядності. Всім учасникам заходу сподобався відпочинок у бібліотеці, де завжди цікаво та пізнавально.

 

 

 Пікнік з друзями «До занурення в книжки готові!»


«Друзі, спілкування, відпочинок, читання книжки - що може бути краще влітку?!» - так подумалось і липневої суботи Оксана Марченко влаштувала книжковий пікнік з друзями. Вибрались на природу із набором смаколиків і книжок.

Розмістились на зручних скамницях погортати книжки під розлогими деревами та співи пташок. Розмовляли про літо, хто скільки чого прочитав і які книжки по плану далі. Свіже повітря і приємна компанія надихала на збільшення такого списку. Всі разом прийшли до висновку, що просто важко уявити, скільки цікавих і корисних книжок, ми могли б прочитати, поки лайкаємо чужі фото у соцмережах.

Отже, треба більше виходити на природу, ніж у фейсбук, зазирати у гугл частіше, ніж в інстаграм. Бо книжки тренують мозок, а соцмережі його промивають.

Добру годину насолоджувались літом, товариством і смаколиками. Потім всі задоволені розійшлись хто куди.

 

вівторок, 23 липня 2024 р.

 

Подорож океаном книжок


Цього разу ми разом з нашими юними відвідувачами відправились у "Подорож океаном книжок". А щоб подорож була цікавішою, ми провели її у вигляді квесту! Щоб знайти справжній "скарб" та відгадати приховану фразу, потрібно було зібрати сім ключів, які учасники отримували за кожне правильно виконане завдання!

Подорож почалась з "Бухти прочитаних книжок", де учасники за номером кубика обирали книгу та зачитували вголос уривок на зазначеній сторінці.


Оскільки наша подорож тільки розпочалася, то і перше завдання квесту було пов'язано з історією створення книги бібліотек.

Далі на нас чекала зупинка на "Острові таємниць чорного ящика". В чорному ящику лежали предмети, за асоціацією з якими наші юні відвідувачі повинні були відгадати назву книги.

Продовження нашої подорожі пролягло через "Легендарні замки України", Діти дізнались легенду Хотинської фортеці, історію про козацьке заселення та легендарний Червоний дуб на о.Хортиця, прочитали таємницю Олеського замку та послухали про містичні привиди Підгорецького замку, описані в книзі, а ще виконали завдання, зображені на сторінках цієї книги та отримали ще один ключ для знаходження "скарбу".

Під час подорожі на нас чекав "бібліоланч": учасники складали "сендвічі" з карток, на зворотній стороні яких повинна була співпадати відповідність автора, назви книги та її головного героя.


І в завершенні нашої подорожі "мандрівники" завітали до "ґроту-галереї", де за портретним описом потрібно було впізнати літературного героя.

Виконуючи завдання квесту, діти проявили неабияку ерудицію, пригадали знайомі книжки та улюблених літературних героїв, познайомились з новими книгами та повправлялись у читанні, а також дізнались багато нового та цікавого. А результат - зібрані сім ключів, які дали змогу відкрити чарівну скриньку, де знаходився "скарб" та солодощі!

А головне - діти дізнались, що справжній СКАРБ - це ЗНАННЯ, а КНИГА - КЛЮЧ від нього!

 

понеділок, 15 липня 2024 р.

 

Є така держава – Україна

День української державності, який відзначається 15 липня, є значущою подією для України, що символізує її незалежність, суверенітет та самостійність. Це свято було запроваджено для вшанування історичного шляху України до незалежності.

В  День державності українське суспільство вшановує пам’ять та засвідчує повагу до діяльності  видатних представників національної еліти та борців за державність і незалежність України, серед яких Тарас Шевченко, Микола Костомаров, Володимир Антонович, Михайло Драгоманов, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський та інші.

 Працівники центральної бібліотеки підготували  вікторину «Є така держава – Україна» , яка допомогла визначити наскільки добре маленькі школярики  знають історію своєї держави.

 

неділя, 14 липня 2024 р.

 

Літня бібліотечна забава


Літо треба провести так, щоб було про що написати роман. Допоможуть у цьому бібліотекарі. Щоб літо не було змарноване в бібліотеці-філії #2 відбулась літня забава "Смакуй літо з книжками". Спочатку вибирали книжки, які планували прочитати за літо. Далі обговорювали , які фрукти і овочі корисні, коли багато читаєш.

Звісно мова йшла про чорницю, яка особливо потрібна нашим очам. Навіть придумали новий коктейль "Книжково-ягідний". Далі погралися у гру "Кращий фокусник". Це дало змогу трішки розім'ятись і погаласувати. Поповнити втрачену енергію потім допомогли смаколики!

Буде, про що написати в літньому романі? Звичайно.... Ще й світлини додамо...

понеділок, 8 липня 2024 р.

 

Веселі розмальовки в бібліотеці


Міська бібліотека-філія№1 в рамках проекту «Мистецькі вихідні» запропонувала дітям, які є  читачами бібліотеки  -  арттерапевтичне заняття «Веселі розмальовки в бібліотеці».  Діти із великим задоволенням занурились  у процес розмальовування.

Дівчаткам  подобається розфарбовувати квіти, птахів, а хтось із хлопчиків обрав  диких тварин.  Під час заняття бібліотекар Олена Холодова запропонувала  дітям  відгадати загадки про рослини і тварини. Всі присутні юні читачі брали активну участь  на занятті.

вівторок, 2 липня 2024 р.

 

Бібліо-weekend в Бібліотека-філія 3!

 


"Проведи літо з книгою" - саме так звучала тема чергових "Мистецьких вихідних". Адже літо - не лише пора шкільного відпочинку, а й час змістовного дозвілля, у якому книга посідає важливе місце!

"Мистецькі вихідні" були присвячені розмові про книги і розпочалися вони з "Літературної розминки"! А далі, вікторини "Відгадай літературного героя", "Книжковий ланцюжок", "10 книжкових запитань" створили атмосферу занурення всіїх учасників у чарівний світ книги!


Наші юні відвідувачі під час зустрічі не лише, поринули у світ книжок, пригадали літературних героїв, а й ознайомились з новинками на полицях нашої бібліотеки, та й дізналися про "27 причин прочитати книгу"!

Серед книг, з якими сьогодні ознайомились наші відвідувачі та які були рекомендовані для літнього читання, книги: Анни Коршунової "Комп і компанія", Андрія Кокотюха "Гімназист і чорна рука", А.Аудгільд-Сульберга "Супер круті догралися", Еггі Мортон "Королева таємниць", Елеонор Портер "Поліанна", Мії Марченко "Місто тіней" та інші.


А щоб читання було цікавішим, діти разом з бібліотекарями виготовили книжкові закладки. На зворотній стороні закладок зображено QR-код головної сторінкиї бібліотеки-філії 3, за яким завжди можна дізнатись про книжкові новинки та анонси книжок на полицях нашої бібліотеки.

Отже! Якщо не знаєте 27 причин прочитати книгу – тоді обов'язково завітайте до нашої бібліотеки, дізнайтеся про користь читання та проведіть літо з книгою! А ще отримайте у подарунок цікаву закладку з QR-кодом щоб бути в курсі новинок нашої бібліотеки.