середу, 21 березня 2018 р.



Видатна постать Знам'янщини

В'ячеслав Євгенович Шкода (1 травня 1929 р. – 4 березня 2011 р.) –
знам'янський
історик-краєзнавець, шевченкознавець, громадський діяч, почесний громадянин міста Знам’янки, нащадок шевченківського роду, член Історичного клубу «Холодний Яр», організатор знам'янських делегацій до Холодного Яру впродовж 15 років, почесний козак Чорноліського полку, лауреат премії імені Володимира Винниченка, лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова, лауреат державної краєзнавчої премії імені Дмитра Яворницького.

 Людиною з великої літери, яка діяла, творила і залишила по собі великий слід у нашому місті був В’ячеслав Євгенович Шкода. Це саме та особистість, яка протягом всього свого життя збирала та систематизувала цікаві факти про наш край, прославляла рідне місто Знам’янку та Україну в цілому. Про його безцінний вклад необхідно говорити і пам’ятати, бо він залишив по собі багату творчу спадщину, яку ми можемо бачити, пізнавати кожного дня: єдиний Шевченківський музей у Кіровоградській області та краєзнавчий музей «Кобзарева світлиця», пам’ятник Т.Г.Шевченку, писемні пам’ятки з краєзнавства.
Саме в ці дні ми, бібліотекарі Знам’янки,  згадуємо Вячеслава Євгеновича з почуттям шани та гордості за співпрацю, яка тривала протягом усього його життя. Саме це і спонукало працівників центральної бібліотеки долучитися до конкурсу «Культурна спадщина та видатні постаті краю», який  оголошений  громадською організацією «Вікімедіа Україна» за підтримки Української бібліотечної асоціації та Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації. Ми вирішили поліпшити статтю у Вікіпедії про Вячеслава Євгеновича Шкоду, адже ця людина заслуговує, щоб про нього дізналося якомога більше людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар